5 Ağustos 2009 Çarşamba

UNIMA ve BAKANLIĞIMIZA HATIRLATMA

Son senelerde yapılan iyi niyetli çabalara rağmen bazı çevrelerce bilinçsizce yapılan sözde katkılar Ulusal gölge oyunumuz Karagöz’ü ne acıdır ki günden güne fasit bir daire içine sokarak tamiri çok zor olan bir onarıma muhtaç etmiştir.
Şöyle ki ülkemizde 1983 yılından beri geleneksel tiyatro festivali düzenlenir. Bu festivallere Kültür bakanlığımız belediyelerimiz üniversitelerimiz ve milli merkezimiz(UNIMA ) katkıda bulunur. Nedense ilk festivalden bu yana ben bir sanatçı olarak görüşüme göre ters giden bir durum olduğunu fark ediyorum.
Birincisi düzenlenen festivalde seçilen sanatçılar ustalık derecesine göre tasnif olunur ve verilen oyun sayısı ve ücret buna göre tespit edilirdi. Ustalara 4–5 oyun ile daha fazla ücret ödenir. Henüz tam usta olamamış sanatçılara ise daha az ücret ödenirdi.
Zaten doğrusu budur. Bu uygulama asla mahsurlu olmayıp ileride usta olacaklara teşvik bakımdan daha yararlı olmuştur.
Bugün ise yanlış bir tutum sergilenmekte olup gerçek usta ile henüz tam yetişmemiş usta adayını aynı kefeye koyup aynı seviyede görülmek istenmektedir. Bu uygulama ile sanata ve sanatçıya reva görülen muamele üzücü olup hayal kırıklığı yaratmıştır. Sanatın pahalısı ucuzu olmaz.
“Ucuzdur zilleti var pahalıdır hikmeti var yanlış hesap Bağdat’tan döner.
Hem gösteri hem de kalitesi bakımından acilen tasvirlerinde sanat ve sanatçısına göre değerlendirilmesini ve kısa zamanda iyi ve güzele dönülüp yanlışlıkların anlaşılarak son verilmesini dilerim.
Yoksa yarınlar sanat adına çok geç olacaktır.

Saygılarımla,

Hayali Safderi Metin ÖZLEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder