22 Temmuz 2009 Çarşamba

Kar-i kadim oyunlar ilk kez arşivlendi.

"İBRET PERDESİNDE YAKTIK IŞIĞI"
İlk defa, Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA), Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak bir projede gelecek kuşaklara kalabilmesi için, Karagöz’ün klasik oyunlarını Karagöz ustası Hayali Safderi Metin Özlen’in yorumuyla görüntüleyerek arşivledi.
Sanatçının biyografisinin de yer aldığı projede yer alan klasik oyunlar, Ferhat ile Şirin, Karagöz’ün Ağalığı, Balıkçılar, Mandıra Sefası, Karagöz’ ün Bekçiliği, Karagöz’ün Pehlivanlığı Mal Çıkarma’dır. Bu oyunlarda yer alan tasvirlerin tümü Hayali Safderi Metin Özlen tarafından yapılmıştır.
Hazırlanan filmler UNIMA ve Kültür ve Turizm bakanlığının arşivinde yer alacaktır. Ayrıca ek kaynak sağlandığı takdirde, bu eşsiz eser DVD olarakta piyasaya sunulabilecektir.

Bundan ayrı olarak TURKISH CULTURAL FOUNDATION Hayali Safderi Metin Özlen ile anlaşarak, Türk kültürüne hizmet için 20 adet Kar-i Kadim Karagöz faslını, aslına uygun olarak stüdyoda canlı müzik ilavesiyle birlikte filme almıştır. Hayali Safderi Metin Özlen oyunların senaryolarını ve onlara uygun müziklerini, uzun çalışmalar neticesi titizlikle hazırlayarak meydana getirmiştir.

Hassas bir ekip çalışması ile sözde değil, mükemmel bir Karagöz oyunları dizisi oluşturulmuştur. Bu Kar-i Kadim fasıllarının mühim bir kısmı Cumhuriyet devrinde ilk defa Metin Özlen tarafından icra edilerek, gelecek nesillere intikali gerçekleşmiştir. Bu çok değerli hizmetin var olmasına vesile olan TURKISH CULTURAL FOUNDATION’ın sayın başkanına, onun mesai arkadaşlarına ve emeği geçen herkese, en içten teşekkürlerimi sunarım.
Vakıf için çekilen oyunlar Kar-i Kadim oyunların isimleri şunlardır:
1-BALIKÇILAR
2-ÇİFTE CAZULAR
3-FERHAT İLE ŞİRİN
4-KARAGÖZ’ÜN AĞALIĞI
5-KANLI KAVAK
6-LEYLA İLE MECNUN
7-KARAGÖZ’ÜN PEHLİVANLIĞI
8-KARAGÖZ’ÜN YAZICILIĞI
9- MANDIRA SEFASI
10- TAHİR İLE ZÜHRE
11-YALOVA SEFASI
12-SALINCAK
13-KÜTAHYALI’NIN ÇEŞMESİ
14-KUYUDAN MAL ÇIKARMA
15-KAYIK
16-TIMARHANE
17-KANLI NİGAR
18-KARAGÖZ’ÜN BEKÇİLİĞİ
19-KARAGÖZ’ÜN ÂŞIKLIĞI
20-KARAGÖZ’ÜN ÇOBANLIĞI

Hayali SafDeri Metin ÖZLEN
e-mail 1: metinozlen@gmail.com
Kaynak:www.karagozhacivat.com

Tel: 0 216 372 54 20 Faks:0 216 372 54 03

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder